О једној младости: Хемијска индустрија „Зорка“ Шабац

December 11, 2020

Народни музеј Шабац припрема изложбу О једној младости: Хемијска индустрија „Зорка“ Шабац која ће бити отворена крајем децембра 2020. године.

Током вишедеценијског рада, Хемијска индустрија „Зорка“ Шабац постала је један од симбола града, који је учествовао у његовом животу и обликовао га. Њени некадашњи радници данас се са сетом присећају дугих колона бициклиста који су одлазили на посао у јутарњу смену, док се млађи житељи Шапца сећају дима који се вијорио из „Зоркиног“ димњака и који је прекривао град. Између ова два сећања, у дугом ходу кроз историју, налази се безброј прича о заједничком трајању града и његове фабрике.

Изложба О једној младости: Хемијска индустрија „Зорка“ Шабац обухвата период од оснивања фабрике „Зорка“ 1938. године, говори о годинама њеног развоја и успеха, али бележи и њен крах који се подударао се сломом читавог дотадашњег друштвеног поретка.

Кроз предмете прикупљене од грађана који су се одазвали позиву Народног музеја Шабац да поделе своје успомене, кроз снимке интервјуа са некадашњим радницима „Зорке“, посетиоци ће имати прилику да се упознају и са прошлости фабрике и са животом њених радника, али и да сами допринесу изложби бележећи своја сећања.

Поделите са пријатељима:

Facebook
Twitter
WhatsApp
МУЗЕЈ БЕЗ ЗИДОВА

Прочитајте још